Sivas Katliamı’na katılan iki saldırganın isimleri katliamda hayatlarını kaybeden 33 aydınının anısına yapılan Madımak anıtından kaldırıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Özgür Kaplan, “Asıl hedefimiz o mekanın Utanç Müzesi’ne dönüştürülmesidir. Hangi gün isimlerin silindiğini bilmiyoruz. Sanıyorum bunu sessiz sedasız yapmak istemişler. Silineceği günü bilseydik o gün oraya giderdik, kamuoyu oluştururduk” diye konuştu.
Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerine katılan 33 aydın 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilmişti. Katliamda, oteli yakmak için gelen Ahmet Alan ve Hakan Türkgil otel yangını sırasında dışarıda hayatını kaybetti. Oteli yakmak isteyenlerin isimleri de otelin içinde bulunan anı köşesine yazıldı. Aileler ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sivas Valiliği’ne defalarca başvuruda bulunarak isimlerin kaldırılmasını istedi. Sivas Valiliği, “Biz olayda yaşamını yitiren herkes için anı köşesi yaptık” yanıtını vererek isimleri kaldırmadı. Bunun üzerine aileler, konuya ilişkin dava açtı.
“Sessiz sedasız yapmak istemişler”
Katliam sırasında ölen iki saldırganın isimleri Madımak Anıtı’ndan sessiz sedasız kaldırıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Özgür Kaplan, Sivas Valiliği’nin bu kararını şöyle değerlendirdi:
“O isimlerin oraya konulmasıyla birlikte oraya gitmeyen, zaten acısından dolayı gidemeyen ailelerimiz var. Kurum olarak, en son 2019’da bir dilekçe verdik. Bunun ardından iki katilin isimleri oradan kaldırıldı. Bu, bizim için yeterli değildir. Asıl hedefimiz o mekanın Utanç Müzesi’ne dönüştürülmesidir. Yapılana kadar mücadelemize devam edeceğiz ve tavrımızdan geri adım atmayacağız. Hangi gün isimlerin silindiğini bilmiyoruz. Sanıyorum bunu sessiz sedasız yapmak istemişler. Alevi toplumunun yaratmış olduğu kamuoyundan duydukları rahatsızlıktan olsa gerek. Silineceği günü bilseydik o gün oraya giderdik, kamuoyu oluştururduk.”
“Aileler ile birlikte hareket etmeye devam edeceğiz”
Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsün Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Sivas Valiliği’nden faillerin isimlerinin bulunduğu yerden kardeşinin isminin çıkartılmasını istemişti. Sivas Valiliği kabul etmeyince Sivas İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Danıştay, Karababa’nın talebini kabul etmiş ancak Sivas Valiliği, karara itiraz etmişti. Karababa, faillerin isimlerinin kaldırıldığını yeni öğrendiğini belirterek, “10 yıldır kardeşimin isminin kaldırılması için uğraşıyordum. Kim yaptı, neden yaptı, niçin bu dönemde yaptı bilmiyorum. İlk etapta olumlu karşılıyorum ancak diğer aileler ile birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.