ANKARA – Zaman aşımına uğrayan Madımak Katliamı davasında dönemin başbakanı Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebi ‘karara etkisi olmayacağı‘ gerekçesiyle reddedilirken, dava avukatı Özgür Piroğlu CHP’ye tepki gösterdi.
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Otel’de 33 aydının yakılarak katledildiği Madımak Katliamı’na ilişkin zaman aşımına uğrayan ana davadan dosyaları ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı dava Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya çok sayıda kişi katıldı
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Dersimliler Derneği, Kızılırmak Federasyonu yöneticileri, aileler ile çok sayıda kişi katıldı.
9 Haziran’da hakkında yakalama kararı çıkarılan firari sanıklar ile ilgili MİT’e yazılan müzekkereden bir yanıt gelmediği belirtildi.
‘Sanıkların adresleri biliniyor’
Duruşmada katliamda kardeşini kaybeden Hüseyin Karababa söz alarak davanın 29 yıldır sürdüğünü hatırlattı. Hüseyin, “Sanıklar Almanya’dadır ve adresleri bilinmektedir. Yakalanmaları için mahkemenizin de gayrette bulunması gerekli” dedi.
‘Madımak ve Gazi katliamlarının en büyük sorumlusu’
Dava avukatlarından Coşkun Özgür Piroğlu da Madımak katliamından sonra 1995’te Gazi Mahallesi’nde yaşanan olayları hatırlatarak ikisinin de ‘Alevi soykırımı’ olduğunu ve en büyük sorumlularından birinin dönemin Başbakanı Tansu Çiller olduğunu söyledi. Özgür, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in ve Madımak Katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun tanık olarak dinlenmesini talep etti. Özgür, Madımak Katliamı dosyasını önümüzdeki günlerde Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacaklarını da belirtti.
Almanya sanığı iade etmiyor
Ardından söz alan dava avukatlarından Şenal Sarıhan, firari sanıklarla ilgili şunları söyledi: “Suç işleyen bu kişilerin arkasında bir takım kişiler ve yasa dışı dinci, gerici örgütler vardır. Sanık Murat Sonkur’u Almanya iade etmemektedir. Bu sanıklar katliam sanığıdır ve insanlığa karşı suç işlemişlerdir. Bu davanın zaman aşımına uğraması söz konusu değildir.”
Çiller’in tanıklığının karara etkisi yokmuş
Mahkeme de sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına hükmederek MİT’e yazılan yazının akıbetinin sorulmasına karar verdi. Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebini ‘karara etkisi olmayacağı’ gerekçesiyle reddeden heyet, Temel Karamollaoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebini daha önce reddettiği gerekçesiyle tekrar karar verilmesine yer olmadığına hükmederek bir sonraki duruşmayı 19 Ocak 2022’ye erteledi.
CHP’ye tepki
Dava sonrası ajansımıza konuşan avukat Özgür Piroğlu, “Temel Karamollaoğlu ile Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi talebimiz yine reddedildi. Temel Karamollaoğlu bize göre katliamın sorumlularından ve azmettiricilerinden biri. Uzun zamandı bu mücadeleyi yürütürken 2 tane önemli hususu belirttik. Biri Temel Karamollaoğlu. Bu kişi katil. AKP’yi devirmek düşüncesiyle onunla ittifak yapmamak lazım. Katille yan yana gelmemek lazım. Biz bu konuda HDP’yi de CHP’yi de uyardık. HDP, mesafeli duruyor fakat CHP tam anlamıyla Temel Karamollaoğlu ile iç içe geçmiş durumda. Bugün CHP’nin hiçbir temsilcisini duruşmada görmedik. CHP’ye yönelik büyük bir tepkimiz var. Tamamen bizi yalnızlaşmaya ve davayı tasfiye etmeye yönelik hamleler yapıyor. Almanya yıllardır bu katilleri koruyor. Biz yıllardır bu konuda Almanya’ya tepki gösterirken, onların yanlısı insanlar var. Almanya’da bir hükümet değişikliği oluyor ve yeni hükümetten katilleri Türkiye’ye vermelerini bekliyoruz. Bu katliam karşılıksız kalmasın. Bu şekilde giderse dava zaman aşımına uğrayacak. Tansu Çiller döneminde çok sayıda katliam yaşanırken hiçbirinden yargılanmadı” dedi.
Kaynak: http://jinnews39.xyz/TUM-HABERLER/content/view/173385